Kkv-k fejlődését segítem!


Likvidítás tervezés Projekt tervezés Gantt diagram SWOT analízis Pareto diagramPénzügyi tervezés KontrollingGondolati térkép

MENEDZSERWEBSHOP
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Tartalomhoz ugrás
Példa egy menedzsment eszköz használatára

Egy honlapokat készítő kisvállalatnál (amely a bemutatott folyamattal szolgáltat) az egy weblap készítésére eső költség (ez egy eredmény mutatószám) az elmúlt 6 hónap alatt folyamatosan emelkedett és elérte azt az értéket, amelyet a bevételek nem tudnak fedezni. (A megrendelők különböző lapszámú webes megjelenést rendelnek meg: a legkevesebb 5-10 lapot, de 100 oldalt is.)
 
 

Ishikawa diagram
Egy weblap készítésére eső költség emelkedésének Ishikawa diagramja
A csoportmunkával készült halszálka diagram alapján a következő intézkedések születtek:
• A vevőnek írásos követelményrendszert adnak át (videók, képek, szövegek, kulcsszavak), felhívva a figyelmet, hogy a javításokért külön díjat számolnak fel. Annak ellenére, hogy a vevőkkel való konzultáció továbbra is a fejlesztők feladata, idejük 90%-át a fejlesztésre tudják fordítani.
• A teszteléseket, párhuzamosan a fejlesztéssel, külön csoport fogja végezni. Így a tesztelést már akkor el lehet kezdeni, amikor a weblap tartalmilag még nem teljes (pl. hiányoznak képek). A tesztelésre váró weblapok biztosítják a tesztelők maximális terhelését.
• A jelenlegi 60 Mb/s sebességű internet előfizetést 120 Mb/s sebességűre cserélik.
• A PC-ket folyamatosan nagyobb teljesítményűre lecserélik.
• Megvizsgálják, hogy a piacon kapható fejlesztő szoftverek közül melyiket érdemes megvenni.

Példa a ciklusidőre

 
Ciklusidő
Azaz időtartam, amely után egy művelet, műveletsor vagy egy egész folyamat újra elkezdődhet. Beleszámítanak a művelethez tartozó szerszámcsere, anyagmozgatás, ellenőrzés idejei is. Könnyen belátható, hogy egy műveletsor vagy egy folyamat esetén a leghosszabb ciklusidővel rendelkező operáció határozza meg a ciklusidőt, pontosan azzal egyenlő. Kis ciklusidők esetén kulcs-teljesítménymutató.
 
A mérés helye: a gyártási folyamat. Az átfutási időből számolható, ha ismerjük a folymatban lévő készletet (hány darab van a folyamatban):
ciklusidő = átfotási idő / folyamatban lévő készlet.

Gyártási átfutási idő
 
Az átfutási idő egy termék (résztermék) gyártásának átlagos ideje percben, órában, napban. A gyártási folyamat kezdetétől, annak befejezéséig tart, beleértve a hozzáadott értéket nem termelő (HÉN) tevékenységeket is, pl. a vevői megrendeléstől a gyártás kezdetéigig és a gyártástól a szállításra várakozás idejét. A terméktől függően lehet PI v agy KPI. Egy hosszú átfutási dejű termék esetén inkább PI és ennek a terméknek a rövidebb átfutási idővel rendelkező részegységeinél leket KPI. Előrejelzésre ia alkalmazzák.
 
A vagongyárban iker tehervagonokat gyártottunk. Ez azt jelenti, hogy két tehervagon egy közös forgóvázon csatlakozik egymáshoz. Az alábbi táblázat mutatja, hogy egy iker tehervagon gyártási fázisai milyen ciklusidőkkel rendelkeztek a gyártás 10 napján keresztül. Ezek a fázisok sorban egymás után következtek, ezért a gyártás ciklusideje az alváz ciklusidejével egyezik meg. Az átfutási idő pedig az összes fázis ciklusidejének összege.
 

Ciklusidő
Példa a ciklus- és átfutási időre
Vissza a tartalomhoz