Egy példa - Fodor Tamás vezetési tanácsadó, coach webshopja és blogja

Kis- és középvállalatok
fejlődését segítem!


Likvidítás tervezés Projekt tervezés Gantt diagram SWOT analízis Pareto diagramPénzügyi tervezés KontrollingGondolati térkép

Telefon: 06305005729

MENEDZSERWEBSHOP

Fodor Tamás vezetési tanácsadó

Tartalomhoz ugrás
Példa egy menedzsment eszköz használatára

Egy honlapokat készítő kisvállalatnál (amely a bemutatott folyamattal szolgáltat) az egy weblap készítésére eső költség (ez egy eredmény mutatószám) az elmúlt 6 hónap alatt folyamatosan emelkedett és elérte azt az értéket, amelyet a bevételek nem tudnak fedezni. (A megrendelők különböző lapszámú webes megjelenést rendelnek meg: a legkevesebb 5-10 lapot, de 100 oldalt is.)
 
 

Ishikawa diagram
Egy weblap készítésére eső költség emelkedésének Ishikawa diagramja
A csoportmunkával készült halszálka diagram alapján a következő intézkedések születtek:
• A vevőnek írásos követelményrendszert adnak át (videók, képek, szövegek, kulcsszavak), felhívva a figyelmet, hogy a javításokért külön díjat számolnak fel. Annak ellenére, hogy a vevőkkel való konzultáció továbbra is a fejlesztők feladata, idejük 90%-át a fejlesztésre tudják fordítani.
• A teszteléseket, párhuzamosan a fejlesztéssel, külön csoport fogja végezni. Így a tesztelést már akkor el lehet kezdeni, amikor a weblap tartalmilag még nem teljes (pl. hiányoznak képek). A tesztelésre váró weblapok biztosítják a tesztelők maximális terhelését.
• A jelenlegi 60 Mb/s sebességű internet előfizetést 120 Mb/s sebességűre cserélik.
• A PC-ket folyamatosan nagyobb teljesítményűre lecserélik.
• Megvizsgálják, hogy a piacon kapható fejlesztő szoftverek közül melyiket érdemes megvenni.

Példák a KPI-kre

Ciklusidő
 
Azaz időtartam, amennyi idő alatt a dolgozó egy ismétlődő műveletet, vagy műveletsort, vagy folyamatot elvégez. A hozzáadott értékeket nem termelő műveleteket is magába foglalja.
A mérés gyakorisága: naponta, hetente.
A mérés adatbázisa: két egymást követő ciklusnak bármely két azonos pontja között eltelt időket rögzítő rekordok.
Kapja: ügyvezető, termelés vezető.
Javítás: az ügyvezető érdeklődése, segítsége (telefon, értekezlet) útján.

Ütemidő (Takt Time)
 
Az ütemidő alatt kell elkészülnie egy terméknek a vevői rendelések alapján.
Ütemidő = napi termelési idő / teljesített napi vevői igény.
Ez akkor igaz, ha a rendelkezésre állás 100%. Ellenkező esetben a termelési hiány elkerülésére céljából a fenti módon számolt ütemidőt meg kell szorozni a tervezett rendelkezésre állással.
Megfelelő mennyiségű vevői igény esetén a cél az ütemidő csökkentése, amellyel az egy termékre eső költségek csökkennek. Ezzel a szállítókészség is javul.
A mérés gyakorisága: naponta, hetente.
A mérés adatbázisa: termelésirányítási rendszer adatbázisa.
Kapja: ügyvezető, termelés vezető.
 
Javítás: az ügyvezető érdeklődése, segítsége (telefon, értekezlet) útján.
A vagongyárban iker tehervagonokat gyártottunk. Ez azt jelenti, hogy két tehervagon egy közös forgóvázon csatlakozik egymáshoz. Az alábbi táblázat mutatja, hogy egy iker tehervagon alvázai (2 db) milyen alkatrészekből állnak, azokból hány darabot kell 1 hét (5 nap) alatt legyártani, hogy 1 hét alatt 5 iker vagon elkészüljön. Így naponta 1 kocsihoz szükséges 2 alváz készül el, tehát az alváz szerelés ütemideje 0,5 nap. A táblázatból látható, hogy egyetlen alkatrészből sem sikerül a tervezett darabszámot egy hét alatt legyártani, sőt az ütközős alvázvégből hetente csak 3-at készítenek el, ami azt jelenti, hogy 2 alváz összeszerelése csak 17 nap (3,33 hét) alatt készülhet el. Ez határozza meg a ciklusidőt, miközben a plusz 12 nap hozzáadott értéket nem termel. A 17 nap alatt elkészülő 5 ikervagon alapján egy alváz ciklusideje 1,7 nap.
 

Ciklusidő
Példa a ciklus- és ütemidőre
Vissza a tartalomhoz