MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás

Példák az Egyre jobban c. könyvből

Példa egy menedzsment eszköz (Ishikawa diagram) használatára


Egy honlapokat készítő kisvállalatnál (amely a bemutatott folyamattal szolgáltat) az egy weblap készítésére eső költség (ez egy eredmény mutatószám) az elmúlt 6 hónap alatt folyamatosan emelkedett és elérte azt az értéket, amelyet a bevételek nem tudnak fedezni. (A megrendelők különböző lapszámú webes megjelenést rendelnek meg: a legkevesebb 5-10 lapot, de 100 oldalt is.)
 
 

Ishikawa diagram
Egy weblap készítésére eső költség emelkedésének Ishikawa diagramja
A csoportmunkával készült halszálka diagram alapján a következő intézkedések születtek:
• A vevőnek írásos követelményrendszert adnak át (videók, képek, szövegek, kulcsszavak), felhívva a figyelmet, hogy a javításokért külön díjat számolnak fel. Annak ellenére, hogy a vevőkkel való konzultáció továbbra is a fejlesztők feladata, idejük 90%-át a fejlesztésre tudják fordítani.
• A teszteléseket, párhuzamosan a fejlesztéssel, külön csoport fogja végezni. Így a tesztelést már akkor el lehet kezdeni, amikor a weblap tartalmilag még nem teljes (pl. hiányoznak képek). A tesztelésre váró weblapok biztosítják a tesztelők maximális terhelését.
• A jelenlegi 60 Mb/s sebességű internet előfizetést 120 Mb/s sebességűre cserélik.
• A PC-ket folyamatosan nagyobb teljesítményűre lecserélik.
• Megvizsgálják, hogy a piacon kapható fejlesztő szoftverek közül melyiket érdemes megvenni.

Példák a teljesítménymutatószámokra


Ciklusidő

Azaz időtartam, amely után egy művelet, műveletsor vagy egy egész folyamat újra elkezdődhet. Beleszámítanak a művelethez tartozó szerszámcsere, anyagmozgatás, ellenőrzés idejei is. Könnyen belátható, hogy egy műveletsor vagy egy folyamat esetén a leghosszabb ciklusidővel rendelkező operáció határozza meg a ciklusidőt, pontosan azzal egyenlő. Kis ciklusidők esetén kulcs-teljesítménymutató.
 
A mérés helye: a gyártási folyamat. Az átfutási időből számolható, ha ismerjük a folymatban lévő készletet (hány darab van a folyamatban):
ciklusidő = átfotási idő / folyamatban lévő készlet.

Gyártási átfutási idő

 
Az átfutási idő egy termék (résztermék) gyártásának átlagos ideje percben, órában, napban. A gyártási folyamat kezdetétől, annak befejezéséig tart, beleértve a hozzáadott értéket nem termelő (HÉN) tevékenységeket is, pl. a vevői megrendeléstől a gyártás kezdetéigig és a gyártástól a szállításra várakozás idejét. A terméktől függően lehet PI v agy KPI. Egy hosszú átfutási dejű termék esetén inkább PI és ennek a terméknek a rövidebb átfutási idővel rendelkező részegységeinél leket KPI. Előrejelzésre ia alkalmazzák.
 
A vagongyárban iker tehervagonokat gyártottunk. Ez azt jelenti, hogy két tehervagon egy közös forgóvázon csatlakozik egymáshoz. Az alábbi táblázat mutatja, hogy egy iker tehervagon gyártási fázisai milyen ciklusidőkkel rendelkeztek a gyártás 10 napján keresztül. Ezek a fázisok sorban egymás után következtek, ezért a gyártás ciklusideje az alváz ciklusidejével egyezik meg. Az átfutási idő pedig az összes fázis ciklusidejének összege.
 

Ciklusidő
Példa a ciklus- és átfutási időre
Vissza a tartalomhoz