MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
Megtérülés számítás egyszerűen
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt NPV · Kedd 13 Okt 2020
Tags: megtérülésszámítás.NPVIRR

Megtérülés számítás egyszerűen

Egy vállalkozás életében a befektetés vagy beruházás egy kiemelkedő esemény, amely komoly kihatással van a cég jövőjére. Célja egy új termék piacra dobása a hagyományos piacon, egy új piac meghódítása vagy például  egy másik cég megvásárlása esetén az árbevétel növelésével párhuzamosan a nyereségesség javítása. A beruházási vagy befektetési döntéseket általában egy komoly felmérés, elemzés előzi meg, melyek közül az egyik a megtérülés számítás. Nem mindegy ugyanis, hogy a befektetett pénz mennyi idő alatt térül meg. Megtérül-e egyáltalán?
Vannak egyszerű számítási módszerek. Ilyen pl. a megtérülési idő, vagy a ROI (Return to Investment) mutató, amely arra válaszol, hogy a befektetés nyeresége hogyan aránylik a befektetés költségéhez képest:
 
ROI = (Befektetés nyeresége−Befektetés költsége)/Befektetés költsége
Befektetés nyereség = adózott nyereség+amortizáció
 
Ez azonban egy statikus számítás, ugyanis nem veszi figyelembe a pénz időbeni értékét, ami azt jelenti, hogy pl. 5 év múlva 1000 Ft nem annyit fog érni mint ma. Ennek figyelembevétele céljából vezették be a dinamikus megtérülési számítást (mutatói a nettó jelenérték, NPV és a belső megtérülési ráta, IRR), amelyre egy Excel sablont kínálok a webshopomban.
Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a e sablon iránt. Ezért azt továbbfejlesztettem.
A fejlesztés három irányú volt.
1. Három munkalapot hoztam létre abból a célból, hogy a tervező különböző változatokat vizsgálhasson. A munkalapok fontosabb adatai - a működő tőke, az anyag- és bérköltség - részletesen tervezhetők.
A tervezés lépései a következők:
  • a befektetésekhez kapcsolódó bevételek megtervezése (támogatások, hitelek),
  • a befektetéshez kapcsolódó kiadások (tervezés, eszköz beszerzés, személyi költségek stb.),
  • a működés bevételei (termékek eladásából, szolgáltatásból keletkező árbevétel, egyéb bevétel pl. osztalék),
  • a működéshez tartozó kiadások tervezése anyag, kooperáció, bér, egyéb ráfordítások). Az anyag és bérköltség tervezéséhez azok árbevételhez viszonyított arányát kell megadni. Az egyéb költségek költségnemenként tervezhető egy külön munkalapon ls beírható a fő táblázatokba.

2. Készítettem egy műszerfalat, amelyen a háromféle változat legfontosabb adatai és a változatok diagramjai láthatók.
A műszerfalnál megadható, hogy a befektetés vagy beruházás időintervallumának hányadik periódusát mutassa a műszerfal. A műszerfal táblázatában ezek az adatok fognak megjelenni, a diagramokon pedig a vizsgált periódusnál egy függőleges vonal jelzi a görbék aktuális értékeit.
A műszerfal így néz ki.

Műszerfal megtérülés számításhoz

3. Készítettem egy dinamikus Gyorskalkulátort, amelynél pár adat megadásával egy diagramon megjelenítésre kerül a NPV, az IRR és a kumulált cash, és leolvasható a megtérülési idő:

Gyorskalkulátor megtérüléshez


Ezentúl letölthető egy korlátozott működésű próbaverzió.
A korlátozások a következők: csak a Gyorskalkulátor két sora, a diszkontráta és a bevétel, használható.


Vissza a tartalomhoz