MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
Mátrixok a menedzsment gyakorlatban
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt döntéshozatal · Vasárnap 26 Nov 2023
Tags: mátrixmátrixdiagrammátrixmatematikamenedzsment

A könyv tartalma

A bevezető részekben foglalkozom a mátrixdiagramok történetével és kapcsolatával a TQM és a Lean menedzsmenttel.
A mátrixdiagramok ismeretéről és alkalmazásáról külföldi és saját felmérést ismertetem.
A könyv fő része a mátrixdiagramok, a mátrix adatelemzés és mátrixmatematika elméletével foglalkozik. Külön fejezetben, részletesen tárgyalom az eredeti mátrixdiagramok továbbfejlesztésével született új diagramokat. Ezután pedig sok-sok gyakorlati példát mutatok be.
A gyakorlati példák egy része a saját szakmai múltamból származnak, legtöbb a Ganz David-Brown Kft. és a Ganz Vagon Kft. működéséből. Van amelyik pontosan tükrözi az akkori munkát, van amelyik kitalált, talán így csináltam volna (pl. a Hoshin Kanri mátrix, amely akkor még nem létezett).
A példák másik része kitalált, de kapcsolódnak az Üzleti folyamatok fő mutatószámai (KPI-k és más mutatók a gyakorlatban) c. könyvemben tárgyalt üzleti folyamatokhoz és mutatószámokhoz. Az érthetőség kedvéért mellékletekben röviden ismertetem az üzleti folyamatokat és a példákban használt mutatószámokat.
A mátrixkalkulációk példái az Internetről származnak. A hivatkozásokat természetesen megadtam.
A bemutatott mátrixok Excellel készültek és megvásárolhatók a Webshopomban.
Az alábbiakban néhány, kiemelt példát mutatok be könyvem három fajta mátrix eszközéből. mátrixokat.

Mátrixdiagramok

Múltkori posztomban bemutatott, szabványos L, T, Y, X, C és tető formájú diagramokon belül az L típus a leggyakoribb és ezek között van pár fontos, amely a könyvemben a példák között szerepel.
Az első ilyen a Termék-folyamat mátrix (Product Process Matrix vagy rövidítve PPM), amely egy L típusú mátrix, ahol az egyik csoport a folyamat lépései (műveletei), a másik a termékek. A diagram megmutatja, hogy mely termékek használják ugyanazt a műveletet és ezzel lehetővé teszi a kapacitások számítását.
A második A RACI mátrixdiagram, amely népszerű eszköz a projektmenedzserek körében. A projekt résztvevői szerepének és felelősségének tisztázására szolgál minden egyes feladat, mérföldkő és döntés esetén.
A harmadik a CRUD mátrix, amelyet az IT menedzsmentben használják adatokhoz való hozzáférési jogosultságok definiálására.
Részletesen tárgyalom  két speciális mátrixdiagramot, a QFD-t és Hoshin Kanri mátrixot, amelyeket komoly példákkal illusztrálok.

Mátrix adatelemzés

A legismertebb adatelemző mátrix az Anhoff és a BCG, amelyeket a stratégia alkotás során használnak. Ezeket is példákon keresztül illusztrálom.
Ez egy nagyon jól használható eszköz a problémamegoldás során, amikor sok ötlet, javaslat közül pl. a leggyorsabb és a legkisebb erőforrás ráfordítással rendelkezőket akarjuk kiválasztani.

Mátrix kalkuláció

A mátrix matematikára készletgazdálkodás, a marketing és a kontrolling területéről mutatok be példákat.

Az e-könyv megvásárolható itt, ára: 3500 Ft.

LAPOZZA VÉGIG A KÖNYVET!


Vissza a tartalomhoz