MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
5 innovációs mutatószám (KPI)
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt KPI · Szerda 10 Feb 2021
Tags: KPIinnovációmutatóinnovációstölcsérötlet
Az Üzleti folyamatok fő mutatószámai c. könyvemben 160 teljesítménymutatót (PI) és 28 eredménymutatót (RI) dolgoztam fel. (A kétfajta mutató meghatározását, tulajdonságait egy korábbi blogban tárgyaltam). Egy olvasóm azt mondta, hogy igazán nagyot merítettem a mutatókból, mire azt válaszoltam, hogy annyi van belőlük, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. És ez valóban így van, különböző nézőpontok és megközelítéseken keresztól számtalan mutatószámra akadhatunk az interneten. Mint a könyvem címéből is kiderül, a célom a fő mutatók ismertetése volt. Persze így is kimaradhattak fontos mutatók vagy más megközelítés mutatói. Úgy gondoltam, hogy érdemes blogokat írni ezekből a kimaradt mutatókból és megközelítésekből.
 
Ilyenek lehetnek például az innovációs folyamat mutatói.
 
Könyvemben a Termékek és szolgáltatások fejlesztésének mutatószámai c. fejezetben tárgyaltam ezeket a mutatókat. Nézzünk pár új és fontos mutatót!
 

1. Elkötelezettség

 
Az innovációs programmal való elköteleződés minden olyan projekt gyökere, amely az <strong>innovációs tölcséren</strong> keresztül valósul meg. Ezért elengedhetetlen, hogy ezt a mutatót a többi eredménytől függetlenül mérjük. Ennek egyik egyszerű módja annak mérése, hogy hány ötletet generálnak az érdekelt felek a tölcsér különbözők pontjai és kik generálják azokat.
 

2. Megvalósítható ötletek

 
Ötletekre van szüksége az innovációs folyamat elindításához. Szükség van ezekre az ötletekre, hogy a válogatási folyamaton keresztül egy részük átkerülhessen az építési fázisba. Ez a mutató tehát az építési fázisba eljutott ötletek arány az összes ötlethez viszonyítva. Ennek a mutatónak hosszú távú  nyomon követése segít abban, hogy felismerjük, vannak-e szűk keresztmetszetek a válogatás folyamatában. Az ambivalencia, a halogatás és a tétovázás az innovációs gyilkosa lehet.  
  

3. Előrejelzett jövedelmezőség

 
Minden innovációs projektet meg kell vizsgálni a lehetséges jövedelmezősége szempontjából. Ellenkező esetben nehéz tudják eldönteni, hogy mi értékes a vállalat számára. Az innovációs program várható jövedelmezősége az egyes projekt-előrejelzések összesített összege. Ügyelni kell arra, hogy ne becsülje túl ezeket az előrejelzéseket. Erre kínálom a befektetés megtérülés számítási Excel sablonomat.
  

4. Tényleges jövedelmezőség

 
Ha vannak olyan innovációs projektek, amelyek már megvalósultak, akkor ezekre kiszámolható a tényleges jövedelmezőségi mutatók. A befektetés megtérülés számítás Excel sablon erre is alkalmas.
 

5. Kulturális hatás

 
Talán ez a legnehezebben mérhető mutató. Az innovációs program azonban katalizátora lehet a hatékony munkamódszerek szélesebb alkalmazásának az egész szervezetben. Az ilyen típusú változások méréséhez célszerű más KPI-k hosszú távú mérése és vizsgálata. Például mérheti a csapat általános teljesítményét, az üzleti-piaci interakciókat, az alkalmazottak elégedettségét és ezek trendjeit.


Vissza a tartalomhoz