MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
Hálótervezés (CPM, PERT) Excel sablonnal
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt projektmenedzsment · Kedd 31 Aug 2021
Tags: HálótervCPMPERT

Hálótervezés (CPM, PERT) Excel sablonnal

A hálótervezés a projektmenedzsment fontos eszköze. Legismertebb  változata  a  CPM  (Critical  Path  Method),  azaz Kritikus  Út  Módszere,  a  PERT (Program  Evaluation  and  Review  Technique),  azaz  Programellenőrző  és Kiértékelő  Eljárás, vagy az MPM (Metra Potential Method), azaz Potenciálok Módszere.
A módszer kidolgozásában a
Booz Allen Hamilton, a Lockheed Missile Systems Division és a  Navy vett részt. Az 1950-es évek végétől ilyen módszert használtak fel az amerikai haditengerészet POLARIS atomtengeralattjáró fejelsztésének irányítása során, ahol 8 mamutvállalat, 250 fővállalkozó, 9000 alvállalkozó dolgozott. A több százezer tevékenység végrehajtásával, a tervezett  határidő  5  éve  helyett  3,5  év  alatt  valósult  meg.  A  Ford  Motor  Company egy autómodell  változtatásánál  alkalmazott  hálótervet, Kanadában  először  egy  útépítésnél,  Lengyelországban a hajógyártásnál, Magyarországon  egy erőmű bővítésénél, majd a 1960-as évek derekán a beremendi cementgyár építésénél alkalmaztak és értek el komoly idő és kölség megtakarításokat. Nem véletlen, hogy a Japán Tudósok és Mérnökök Egyesülete 1976-ban felvette a 7 új menedzsmenteszköz közé, amely „A hét menedzsmen-t és tervezőeszközt” néven vált ismertté.
A módszer előnye hogy hatékonyan teszi lehetővé a bonyolult, nehezen áttekinthető folyamatok irányítását, szervezését és ellenőrzését. Meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek a projekt határidőre történő megvalósításában kritikusak, azaz nem késhetnek. A kritikus folyamatok kijelölése lehetőséget nyújt a projektmenedzsment számára, hogy az erőforrásokat  elsősorban  oda  csoportosítsa,  ahol  az esetleges elmaradás projekt határidőre való átadását veszélyezteti. Ezeken kívül a módszer könnyen programozható, így alkalmazása számítógépes támogatással még hatékonyabb.
Az itt bemutatott CPM és Pert hálótervező program Excel alapú, így minden Microsoft Office-csomaggal rendelkező számítógépen futtatható.
Jellemzői a következők:
        • Számítási módszerek: CPM, PERT: béta és trianguláris eloszlás
        • A kezdésen és befejezésen kívül tervezhető feladatok száma: 250
        • Utódok száma: 10/feladat
        • A napokban számolt idők: legkorábbi- kezdés, befejezés és legkésőbbi kezdés, befejezés
        • Munkanapokkal és dátum formában kiszámolt időpontok: legkésőbbi- kezdés, befejezés. (Ez azt jelenti, hogy a legkésőbbi kezdés és befejezés dátumának kiszámolása a hétvégék és az ünnepek is figyelembevételével történik.)
        • Időhorizont: 3 év vagy 1090 óra
        • Gantt diagram felbontása 0,1 egység (óra, nap)
A tervezés a háló felrajzolásával történik. Minden csomópontnak egy számot kell adni. A kiinduló pont (Kezdés) az 1 sorszámot kapja. Minden tevékenység, feladat (ezek a nyilak a csomópontok között)  egy azonosítót kap, amely a tevékenység kezdetét és befelezését reprezentáló sorszám egymás után történő leírása. Az azonosítók alapján már a tevékenységet megelőző, un. előd tevékenységek azonosítói is meghatározhatók. Erre mutat példát a következő ábra.
Hálóterv (CPM-PERT)  
A tevékenységek időtartamára három érték, az optimista, a valószínű és a pesszimista becslés adható meg. A CPM számítás csak a valószínű értékkel számol, a PERT módszernél pedig két eloszlás függvény (béta vagy triangular) számítás alapján határozható meg a várható időtartam. Ezekkel az adatokkal a sablon kiszámolja a hálódiagram jellemző idejeit (legkorábbi- kezdés, befejezés és legkésőbbi kezdés, befejezés), a legkorábbi kezdés és befejezés dátumait, valamint a tartalék időket. A tartalékidővel nem rendelkező tevékenységek a kritikusak, ezek határozzák meg a projekt teljes idejét. A sablon a kritikus tevékenységeket rózsaszín színnel jelöli.
Kép a CPM/PERT tervezősablonról
A Gantt diagram a kiszámolt idők alapján készül. A kritikus tevékenységek és a tartalékidők más-más színezést kapnak. AZ alábbi ábrákon láthatók a leírtak.
Kép a CPM/PERT Gantt diagramjáról.
A hálótervezés felhasználása igen széleskörű. Elsősorban nagy, bonyolult projektek tervezése és megvalósítása során használják, pl. kutatás és fejlesztés során, konstrukciós (épület, híd, gát) projekteknél, összetett gépek karbantartásakor, új üzemek, gépek, termékek tervezése és megvalósítása esetén, termelő üzemek áttelepítése alkalmából, de használják kisebb, kevésbé komplex feladatok tervezése és végrehajtása során, mint pl. piaci áttörés, konferencia, termelés ellenőrzés során.


Vissza a tartalomhoz