MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
Menedzsment és tervezőeszközök kisvállalkozóknak
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt vállalatirányítás · Vasárnap 25 Jún 2023
Tags: excelmenedzsmenttervezéskisvállalkozzás

Pékség, cukrászat pénzügyi tervezés

A szomszédunkban egy kézműves pékség működik. Minden nap ott vásárolunk kenyeret és különböző süteményeket. A tulajdonosok nagyon kedves emberek, akikkel sikerült jó viszonyt kialakítani Ez ihletet arra, hogy készítsek egy pénzügyi tervezési rendszert. Az Excel alapú rendszer blokkvázlata az alábbi ábrán látható.
Pékség menedzsment
A tervezéshez szükséges adatokat beviteli űrlapokon keresztül lehet megadni. Ezek az összetevők (amelyekhez beszállítók tartoznak) , a receptek és a termékek. Meg kell adni a termékekből naponta tervezett eladási mennyiséget is. Az űrlapokon legördülő menük segítik a kitöltést. A  rendszer fedezeti, eredmény és cash-flow tervet készít a tárgyévre és a következő 5 évre.

Villanyszerelés menedzsment

Több, mint egy hónappal ezelőtt egy villanyszerelő keresett meg azzal, hogy nem tudnék-e csinálni egy olyan rendszert, amelyben nyilvántartaná a munkáit, azok állapotát és ajánlatot tudna készíteni a projekthez tatozó anyagok és munkák alapján. Megbeszéltük a rendszer fő követelményeit struktúráját.
Villanyszerelés menedzsment blokkdiagram
A rendszer négy kis adatbázist (táblázatot tartalmaz): Ügyfél, Anyag, Munka és Projekt. Mindegyikhez tartozik egy adatbeviteli űrlap, amely biztosítja az adatok mentését, keresését, módosítását és törlését. A Projekt adatbázis alapján készül az ügyféllista, amely ügyfelek ABC sorrendjében mutatja azok legfontosabb adatait, az ABC sorrendbe rakott projektlista valamint egy olyan lista a projektekről, amely határidők szerint rendezett és szinezett: rózsaszin - lejárt hatá
ridő, sárga - 1 héten belül lejáró határidő, zöld - teljesített határidő.

Webshop költségvetési terv

Ezzel a munka füzettel  öt lépésen keresztül készítheti el webshopja eredménykimutatását.
1. Meg kell adni a termékek havonta tervezett mennyiségét és a termékek %-os ELABE (eladott áruk beszerzési értéke) arányát!
2-3. A közvetett anyagjellegű- és a személyi költségek megadása a feladat.
4. Az amortizáció (értékcsökkenés) kiszámításához a befektetett eszközök adatai kell számba venni.
5. Az Eredménykimutatás három sorát kell még ellátni adatokkal. Ezek: egyéb ráfordítás, pénzügyi- és rendkívüli ráfordítás.
Az eredménykimutatás egy fedezeti diagram formájában is tanulmányozható.
Egy táblázatban kiszámításra kerülnek a legfontosabb KPI-k (kulcs-teljesítménymutatók), amelyeket diagram formában is megjelennek.





Vissza a tartalomhoz