MENEDZSERWEBSHOP
KKV-k fejlődését segítem!
Tartalomhoz ugrás
Iránytű nélkül hajózunk?
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel itt kontrolling · 1 Február 2015
Tags: fedezet
Az egyik  kisvállalatnál coacholtam az egyedi gyártással foglalkozó üzletág  vezetőjét. Eközben belemélyedtünk az általuk használt ajánlat/rendelés  nyilvántartásba és a kalkulációkba. Elmondta, hogy az ajánlati árat úgy  számolják ki, hogy az anyag és alvállalkozói költséget elosztják  0,6-tal. (Mondhatjuk azt, hogy az anyag és alvállalkozói költségre  számolva jó közelítéssel 40% "fedezettel" kalkulálnak.) Ebből az árból  azután engednek, ha a vevő alkuszik.
Kérdéseim a következők voltak:

                                  Hogy viszonyul a 40%-os fedezet az üzleti tervekhez?

                                  Ellenőrzik-e a projekt megvalósulása során a tényleges fedezetet?

                                   Ellenőrzik-e év közben, mondjuk havonta, az üzletág elért fedezetét?

Valamennyi kérdésemre a válasz tagadó volt.
Megdöbbentem  és elmagyaráztam, hogy ez olyan, mintha az óceánon iránytű nélkül  hajóznánk, vagy ha gépkocsival térkép vagy GPS nélkül szeretnénk  valahová eljutni.
Korábban a  kontrollertől megkaptam az üzletág első féléves adatait, amelyekből az  derült ki, az anyag és alvállalkozói költség felett a ténylegesen elért  fedezet 40% volt. Bemutattam ezt az üzletág vezetőnek, aki bizonyítva  látván a kalkulációs módszer helyességét, boldognak látszott. Ekkor  viszont megmutattam az elért nyereséget (fedezet mínusz üzletági és  céges fel nem osztott költségek) ami negatív volt. Erre azt a választ  kaptam, hogy a 40%-os fedezetből is mindig alkudnak, nem lehet jobb árat  elérni, a piac diktál.

                                   Mit lehet mégis tenni, hogy nyereségesen működjetek? - kérdeztem.

Szép  felsorolást kaptam: beszállítói, alvállalkozói költségek csökkentése,  konstrukciók költségkímélő tervezése és végül több megrendelés  biztosítása.
Egyetértettem és  elmagyaráztam, hogy  az éves üzleti tervek azért kellenek, hogy  meghatározzák a célt: bevétel, közvetlen költségek, fel nem osztott  költségek és nyereség. A projektek megvalósulása során ellenőrizni kell  az egyes projekteknél elért költségeket és fedezetet. Ebből tanulni  lehet és kell: drága a konstrukció, drága a beszállító, drága az  alvállalkozó. Ez azonban nem elég. Az üzletág bizonyos időpontig elért  teljes költség és fedezet struktúráját is meg kell vizsgálni, mert  lehet, hogy a jövőre vonatkozóan olyan döntéseket kell hozni, hogy még  több megrendelést kell hozni, vagy a fedezetet kell emelni.
A havi kontrolling jelentés az iránytű, melynek adatai alapján módosítjuk az irányt, ha szükséges.


Vissza a tartalomhoz