Kis- és középvállalatok
fejlődését segítem!


Likvidítás tervezés Projekt tervezés Gantt diagram SWOT analízis Pareto diagramPénzügyi tervezés KontrollingGondolati térkép

MENEDZSERWEBSHOP
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Tartalomhoz ugrás
Iránytű nélkül hajózunk?
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel itt kontrolling · 1 Február 2015
Tags: fedezet
Az egyik  kisvállalatnál coacholtam az egyedi gyártással foglalkozó üzletág  vezetőjét. Eközben belemélyedtünk az általuk használt ajánlat/rendelés  nyilvántartásba és a kalkulációkba. Elmondta, hogy az ajánlati árat úgy  számolják ki, hogy az anyag és alvállalkozói költséget elosztják  0,6-tal. (Mondhatjuk azt, hogy az anyag és alvállalkozói költségre  számolva jó közelítéssel 40% "fedezettel" kalkulálnak.) Ebből az árból  azután engednek, ha a vevő alkuszik.
Kérdéseim a következők voltak:

                                  Hogy viszonyul a 40%-os fedezet az üzleti tervekhez?

                                  Ellenőrzik-e a projekt megvalósulása során a tényleges fedezetet?

                                   Ellenőrzik-e év közben, mondjuk havonta, az üzletág elért fedezetét?

Valamennyi kérdésemre a válasz tagadó volt.
Megdöbbentem  és elmagyaráztam, hogy ez olyan, mintha az óceánon iránytű nélkül  hajóznánk, vagy ha gépkocsival térkép vagy GPS nélkül szeretnénk  valahová eljutni.
Korábban a  kontrollertől megkaptam az üzletág első féléves adatait, amelyekből az  derült ki, az anyag és alvállalkozói költség felett a ténylegesen elért  fedezet 40% volt. Bemutattam ezt az üzletág vezetőnek, aki bizonyítva  látván a kalkulációs módszer helyességét, boldognak látszott. Ekkor  viszont megmutattam az elért nyereséget (fedezet mínusz üzletági és  céges fel nem osztott költségek) ami negatív volt. Erre azt a választ  kaptam, hogy a 40%-os fedezetből is mindig alkudnak, nem lehet jobb árat  elérni, a piac diktál.

                                   Mit lehet mégis tenni, hogy nyereségesen működjetek? - kérdeztem.

Szép  felsorolást kaptam: beszállítói, alvállalkozói költségek csökkentése,  konstrukciók költségkímélő tervezése és végül több megrendelés  biztosítása.
Egyetértettem és  elmagyaráztam, hogy  az éves üzleti tervek azért kellenek, hogy  meghatározzák a célt: bevétel, közvetlen költségek, fel nem osztott  költségek és nyereség. A projektek megvalósulása során ellenőrizni kell  az egyes projekteknél elért költségeket és fedezetet. Ebből tanulni  lehet és kell: drága a konstrukció, drága a beszállító, drága az  alvállalkozó. Ez azonban nem elég. Az üzletág bizonyos időpontig elért  teljes költség és fedezet struktúráját is meg kell vizsgálni, mert  lehet, hogy a jövőre vonatkozóan olyan döntéseket kell hozni, hogy még  több megrendelést kell hozni, vagy a fedezetet kell emelni.
A havi kontrolling jelentés az iránytű, melynek adatai alapján módosítjuk az irányt, ha szükséges.Vissza a tartalomhoz