Kis- és középvállalatok
fejlődését segítem!


Likvidítás tervezés Projekt tervezés Gantt diagram SWOT analízis Pareto diagramPénzügyi tervezés KontrollingGondolati térkép

MENEDZSERWEBSHOP
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Tartalomhoz ugrás
Vezérigazgató keresés
Fodor Tamás vezetési tanácsadó
Közzététel szerző: Fodor Tamás itt HEM · 19 Április 2012
Tags: vezetőkereséskiválasztás
Az egyik cégnél, amelynél a nyugdíjba vonuló  vezérigazgató coacha voltam, a vezérigazgató feladata volt utódjának  megtalálása. Szerződése év végéig tartott, ezért május körül a  tulajdonosoknál (László a többségi tulajdonos, András a kisebbségi)  kezdeményezte, a követelmények megbeszélése. A megbeszélés alapján  hirdetést adott fel a HVG-ben.

45  jelentkező volt. Az önéletrajzok alapján a követelményrendszer szerint  pontozta és sorrendbe rakta a pályázókat, majd három csoportot képezett.  Az első csoportban voltak a legtöbb pontszámmal rendelkezők, őket  behívta interjúra, a második csoportban lévőket tartaléknak tekintette, a  harmadik pályázóit értesítette, hogy nem felelnek meg a  követelményeknek. Közben László jelentkezett, hogy őt felhívta egy  kerületi lakós, hogy ő is szeretne pályázni és neki van egy új  szempontja, jó lenne, ha a környéken lakna, nem kellene annyi  útiköltséget fizetni. A vezérigazgató azt mondta, hogy adja be az  önéletrajzát. Megkapta, egész jó volt, így betette az első csoportba. Az  interjúk július közepéig tartottak, pár főt még a második csoportból is  behívott. Végül 6 főt választott ki. Tekintettel arra, hogy László  többször megemlítette, hogy a kerületi személy milyen jó lenne, annak  ellenére betette a 6 fő közé, hogy angol nyelvtudása gyenge volt. Rövid  összefoglalást írt mind a 6 főről, azt az önéletrajzokkal együtt átadta a  tulajdonosoknak, hogy válasszanak.
András  mind a 6 fővel interjúzott és utána tájékoztatta a vezérigazgatót, hogy  nála mi a sorrend. A két lista egyezett. László ez alatt az idő alatt  csak a kerületi személlyel interjúzott, de nála már nagyon sürgős volt a  döntés. Egyébként azt szerették volna, hogy az illető október elején  munkába álljon. Szóval ezek után László úgy döntött, hogy ő nem akarja a  másik öt pályázót interjúvolni. Felhívatta a lista első helyen lévőt,  aki szabadságon volt külföldön (ez már augusztus közepén volt), majd  behívatta a másodikat. Hosszan beszélgetett vele, majd utána döntött,  hogy ő lesz. (Ez a vezérigazgatónak kellemetlen volt, mert a többiek  vártak az interjúra, de végül sikerült elmagyarázni, hogy mi történt.  Tudomásul vették.)
A vezérigazgató  megbeszélte a tulajdonosokkal a szerződés feltételeit, majd behívta a  kiválasztottat egy szándéknyilatkozat aláírására. Az executíve  pozíciókban nagyon fontosak az egyéb juttatások, így különösen a  szolgálati gépkocsi. A tulajdonosok 8 mFt keretet hagytak jóvá a  gépkocsira. Amikor a jelölttel tárgyaltam, kiderült, hogy ő telefonon  beszélt Lászlóval, és 13 mFt-os kocsiban egyeztek meg. Jó, azonnal  tisztázzuk, mondta a vezérigazgató. Bement Lászlóhoz, kiderült, hogy  igaz a hír. (A vezérigazgató akkor 7 mFt-os kocsival járt.) Az igazi  probléma viszont abból adódott, hogy amikor december közepén meg kellett  választani az új vezérigazgatót, László legnagyobb kifogása a már ott  dolgozó vezérigazgató jelölttel szemben az volt, hogy miért akar ilyen  drága autóval járni. Először bizonyítson. Végül az illető megválasztásra  került.

Lehet,  hogy a főtulajdonos más sorrendet állított volna fel, ha az összes  interjút végigcsinálja, nem beszélve a szabadságon lévő pályázóról. Idő  lett volna a teljes folyamat véghezvitelére. Nem biztos, hogy a legjobb  pályázó került kiválasztásra. A türelmetlenség nem jó vezetői,  tulajdonosi tulajdonság.

Célszerű  ha a vállalatok „Szolgálati gépkocsi szabályzatban” rögzítik azt, hogy  melyik beosztáshoz milyen értékű, típusú gépkocsi tartozik, a gépkocsi  magánhasználatának, a költségelszámolás, a karbantartás, a gépkocsiban  történő károkozás, stb. szabályait.

A tulajdonos nem hozhatja olyan helyzetbe vezérigazgatóját, hogy ígéreteit, megállapodásait vissza kelljen vonnia.

A vezérigazgatóval szembeni követelményeket a pályázatok során, a szerződéskötés előtt célszerű tisztázni.Vissza a tartalomhoz